foxiadis weblog

makdel or foxiadis… an IT geek story!

Ένα website της προκοπής.

Όλα αυτά τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, που ασχολούμαστε επαγγελματικά με το Internet, έχω πραγματικά βαρεθεί να προσπαθώ να αποδείξω γιατί ένας «ειδικός κομπιουτεράς» που δεν ξέρει τι του γίνεται από web development, είναι ανίκανος να φτιάξει έναν ιστοτόπο. Να σκεφτεί κανείς ότι μερικοί σαν αυτούς είναι και κατά φαντασία κομπιουτεράδες.

Απλά δεν ξέρει. Τα χειρότερα λάθη που κάνει, οι εφαρμογές που δεν υλοποιεί ενώ θα έπρεπε, είναι:

Ομοιομορφία χρωμάτων, χρήση σωστών «παλ» αποχρώσεων για ξεκούραστη ανάγνωση. Απαλά φόντα, σκουρόχρωμα γράμματα.

Περιορισμός στο ελάχιστο των διαφορετικών ζωνών στις οποίες θα χωριστεί η σελίδα. Καμιά να μην είναι σε βάρος άλλης. Τα όρια αυστηρά ορισμένα. Τα αντικείμενα μέσα στην κάθε ζώνη ομοιόμορφου μεγέθους και αποχρώσεων.

Συμμαζεμένο πρότυπο του layout ώστε να παρέχει περισσότερη πληροφορία / cm^2.

Σωστά σχηματισμένα τα επιμέρους κομμάτια του layout, όχι χαοτικά σχεδιασμένες καταστάσεις.

Βελτιστοποιημένα μενού που χωρίζονται σε υπό-μενού. Λιγοστά και όχι κατηγορίες που δεν «χρησιμοποιούνται ακόμη» γιατί δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ!

Όχι στο κεντρικό μενού δεσμοί που οδηγούν έξω από το site. Να μπούνε / κρυφτούνε σε υπομενού/ υποσελίδα.

Απαγορεύονται τα flash animation, κυρίως αυτά που εναλλάσσουν 4-5 εικόνες και δημιουργούν συνεχώς μονότονους ήχους που μόνο τα νεύρα μας σπάζουν καθώς κινούμε το ποντίκι. Είναι πολύ ντεμοντέ και μάλιστα με άσχημο τρόπο. Αν χρειάζεται ένα animation, να είναι animation, video δλδ. που οπτικοποιεί πληροφορίες και με δυνατότητα αποσιώπησης του ήχου.

Οι περισσότεροι επισκέπτες δεν μπορούν να μείνουν σε ένα web site που κουράζει τα μάτια και δημιουργεί ήχους.

Μη θεμιτά τα μεγάλα / πλατιά / με ύψος, φωτογραφικά header πάνω από την σελίδα. Χαμένος χώρος, πολύ κουραστικά για μικρές οθόνες. Αν μας αρέσει το header πρέπει να έχει διαστάσεις ας πούμε 1000×250 pixels.

Για τα banners (διαφημίσεις) της ιστοσελίδας, χρειάζεται εκπαίδευση (με ένα βιβλίο για Photoshop ή άλλο πρόγραμμα επαγγελματικού επιπέδου) ώστε να κατασκευάζονται με εξομάλυνση γραμμάτων και φόντου για να μην εμφανίζεται το απαίσιο αποτέλεσμα των δοντιών (non anti-aliased) γύρω από τα γράμματα και τα σχήματα.

Banners & flash να έχουν μια γενική ομοιομορφία. Όχι έγχρωμα γράμματα σε έντονες αποχρώσεις (κόκκινα κίτρινα κλπ). Προτιμούνται πράσινο σκούρο, κίτρινο σκούρο, μπλε σκούρο, κόκκινο σκούρο.

Όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την κατασκευή ιστοσελίδων θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει μια γενικότερη καλλιτεχνική παιδεία και φυσικά να γνωρίζει προγραμματισμό προκειμένου να ξεφύγει από έτοιμες και κακόγουστες λύσεις. Πρέπει να μπορεί να κατασκευάζει πρωτότυπα, όμορφα και λιτά websites που απλά… δουλεύουν!

Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης είναι τόσο όμορφα λιτή, επίσης καθόλου τυχαία η επιτυχία facebook, Pinterest κλπ. Αλλά εσείς θα επιμένετε για πάντα στις ίδιες μ#$%^&*ς που φτιάχνουν όλοι οι άσχετοι του κόσμου μια δεκαετία τώρα.

Posted under: makdel, software

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *