foxiadis weblog

makdel or foxiadis… an IT geek story!

Το τέλος της Πληροφορικής όπως την γνωρίζουμε (v1.1)

Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο άρθρο απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, μελέτη και προσοχή. Πολλά απ όσα θα γράψω αφορούν προσωπικές απόψεις και μπορεί να είναι ή να αποδειχθούν λανθασμένες στο μέλλον. Παρόλα αυτά μιας και χρησιμοποιώ Η/Υ για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους από τα 10 μου, δηλαδή εδώ και 30 περίπου χρόνια, θα διακινδυνεύσω λίγο παραπάνω απ όσο πρέπει.


Κατ αρχήν πρέπει να αναφερθώ στο θέμα “The end of the PC era” και κατά δεύτερο στο αρκετά ακραίο κατά την γνώμη μου κείμενο από το αγαπημένου μου Gizmodo: “Steve Jobs Invented Your Dell PC and Your Android Phone”. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια και για αυτό θα προσπαθήσω να είμαι περιεκτικός.


Το τέλος της εποχής των προσωπικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, όπως την έχουμε συνηθίσει, πραγματικά πλησιάζει πιο γρήγορα από ποτέ. Οι φθηνοί, κακής ποιότητας Η/Υ, φορητοί ή σταθεροί, που χρησιμοποιούνται σε καθημερινές εργασίες τείνουν προς εξαφάνιση. Φαντάζομαι είναι κατανοητό πως αναφέρομαι στους «συμβατούς ΙΒΜ PC» και το τρόπο που αυτοί εξελίχθηκαν μετά την τεράστια επιτυχία τους. Θα επικρατήσουν στην θέση τους ανάλογα με ποιές εργασίες απαιτούν εκτέλεση οι εξής συσκευές:

 • Τα Smart-phones, για τους χρήστες που χρειάζονται επαφή εν κινήσει, με την δουλειά τους ή σε προσωπικό επίπεδο.
 • Τα Tablets, ή αλλιώς ο νικητής. Η συσκευή που θα επικρατήσει σε απόλυτους αριθμούς πωλήσεων. Αφορά χρήστες που ζητούν επαφή εν κινήσει, αλλά και εκτέλεση πιο απαιτητικών εφαρμογών. Είναι προτιμότερα από τα smart-phones για εργασίες που απαιτούν μεγαλύτερες οθόνες. Είναι προτιμότερα από τα Laptop λόγω μεγαλύτερης αυτονομίας και αμεσότητας. Δεν χρειάζεται να στήσεις κάτι. Με άμεση και μοναδική ευκολία, με μια κίνηση κάθε στιγμή εκτελείς τις εργασίες σου. Μπορείς να συμπληρώσεις εκείνη την παράγραφο που έλειπε από την αναφορά σου, να στείλεις e-mail, να διαβάσεις βιβλίο ή περιοδικό. Να είσαι πάντα live στα social network που λατρεύεις, ακόμη και ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Ο τρόπος συν-εργασίας με αυτό το μηχάνημα θα περάσει στο ανθρώπινο DNA σαν βασική λειτουργία επιβίωσης στον σύγχρονο κόσμο. Θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εντελώς τους μικρούς Η/Υ μέσα σε γραφεία και υπηρεσίες με την προσθήκη ενός πληκτρολογίου για μεγαλύτερη ευκολία εφόσον οι εργασίες που εκτελούνται ουσιαστικά ανήκουν στη σφαίρα του web services.
 • Τα laptops είναι φυσικά χρήσιμα για όλα τα παραπάνω, αλλά προσθέτουν δυο-τρία εμπόδια στην ελευθερία που δίνουν τα tablets. Θα χρησιμοποιούνται σε γραφεία με μεγαλύτερες απαιτήσεις, ως workstations που καταλαμβάνουν μικρό χώρο. Ακριβά μοντέλα θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και από μανιώδεις gamers που δεν θέλουν τον όγκο ενός σταθερού H/Y.
 • Επίσης All in one PCs, H/Y με καλύτερες επιδόσεις από τα tablets, πολύ μεγαλύτερες οθόνες με δυνατότητα αφής, για εφαρμογές και “μάτια” που το χρειάζονται. Κυρίως θα εξυπηρετούν γραφεία και επιχειρήσεις στα οποία ταιριάζουν καλύτερα λόγω του αντικειμένου των εφαρμογών τους.
 • Τα workstations είναι ακριβοί Η/Υ που θα διατηρήσουν το πρότυπο του σημερινού προσωπικού Η/Υ. Το κυριότερο στοιχείο που κληρονομούν είναι η δυνατότητα αναβάθμισης και η ισχύς τους. Θα χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις για την διεκπεραίωση βαριών εφαρμογών όπως γραφιστική, σχεδίαση, DTP, CAD. Φυσικά στο gaming για τους λάτρεις των πολύ βαριών παιγνιδιών και των τεράστιων αναλύσεων απεικόνισης.

Το βασικό συμπέρασμα: Περνάμε σε συσκευές που θα είναι συμπαγείς, έτοιμες για συγκεκριμένες εργασίες και δεν θα χρειάζονται, ούτε και θα μπορεί να γίνει service σε αυτές. Επίσης θα είναι φθηνές. Ένα μοντέλο γίνεται παρωχημένο ή παρουσιάζει βλάβη; Αντικαθίσταται με καινούριο, πιο εξελιγμένο. Ίσως δεν είναι εύκολο να το χωνέψει κανείς.

Οι λόγοι για τους οποίους πετυχαίνει αυτό το “νέο κόλπο” είναι ακριβώς οι αντίθετοι από αυτούς που έκαναν τα συμβατά με IBM PC τεράστια επιτυχία. Τότε οι τεχνολογίες της πληροφορικής ήταν πολύ ακριβές. Προκειμένου να υπάρξει μαζική επιτυχία ενός Η/Υ έπρεπε να υπάρξει μείωση του κόστους. Μια ανοικτή αρχιτεκτονική hardware που να ευνοεί την επισκευή, την επιλογή εξαρτημάτων και την αναβάθμιση ήταν λύση. Ακόμη, το άθλιο αλλά ουσιαστικά με άριστο timing για την εποχή του Microsoft DOS, έκανε το συμβατό IBM PC ασυναγώνιστο.

Τα πρώτα home computers με τα custom λογισμικά τους, αλλά και τα συστήματα της Apple, εκείνη την εποχή έσβησαν. Οι ιδρυτές της Apple, Wozniac & Jobs φεύγουν από την εταιρία αφού δεν συμφωνούν πλέον με τους χρηματοδότες τους και δεν κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών. Παράλληλα εξαφανίστηκαν στην λήθη του χρόνου και άλλες εταιρίες όπως η θρυλική Digital (DEC) που κατασκεύαζε τους επαναστατικούς για την εποχή τους 64bit επεξεργαστές DEC Alpha.

Όμως τώρα όλα δείχνουν να έχουν αλλάξει. Τα σφραγισμένα (χωρίς καν βίδες) προϊόντα της Apple είναι killers και οι υπόλοιποι κατασκευαστές ακολουθούν. Τεράστιας σημασίας η πρόσφατη πρόθεση της HP να πουλήσει το κομμάτι PC της. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ο Jobs είναι πραγματικά μια ιδιοφυΐα, ένας σπάνιος άνθρωπος για τον κλάδο της Πληροφορικής. Αν προσπαθήσω να προφέρω άλλο ένα όνομα σαν το δικό του ίσως να πω Leonardo Da Vinci ή κάτι παρόμοιο. Όχι, δεν θα πρόφερα κάτι σύγχρονο, δεν έχουν νόημα τέτοιες συγκρίσεις. Ο τύπος αυτός έχει και μια μαγεία στην ομιλία και το image του. Φυσικά υπάρχουν επιστήμονες που έχουν παράγει ίσως παρόμοιο ή μεγαλύτερο έργο στην Πληροφορική, όπως ο Bill Gates, ή τα αφεντικά της Google, ο Linus Torvalds και αρκετοί ακόμη. Αυτοί μπορούν άνετα να συγκριθούν μαζί του σαν ιδιοφυίες της σύγχρονης εποχής.

Προσωπικά εγώ δεν είχα στην κατοχή μου ΠΟΤΕ προϊόντα της Apple για πολύ καιρό. Στα αθώα και ρομαντικά χρόνια ασχολήθηκα με Sinclair ZX Spectrum (sir Clive Sinclair, να άλλο ένα όνομα εμπνευσμένου ανθρώπου) και Commodore64. Μετά με άσχημα συμβατά IBM PCs. Σίγουρα λόγω της χώρας που ζω. Βλέπετε η Ελλάδα ήταν πάντα μικρή και φτωχή χώρα. Λόγω της δουλειάς που διάλεξα, πήγα με το ρεύμα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι τα προϊόντα της Apple ήταν πάντα ακριβά για εμάς. Φυσικά η κλειστή αρχιτεκτονική εμπόδισε μέχρι πρόσφατα τα Mac να αποκτήσουν Ελληνική γλώσσα. Ακόμη και τώρα που τα προϊόντα Πληροφορικής είναι αρκετά φθηνά, τα MacBook είναι τα πιο ακριβά laptops.

Η ιδιοφυΐα του Jobs όμως δεν υπήρξε άφθαρτη και συνεχής, αντίθετα νομίζω ότι είχε μια απίστευτη ωρίμανση στα σύγχρονα χρόνια. Συνέθεσε την αρχική επιτυχία με το Apple ][, Lisa και Mac. Απέτυχε όμως να διατηρήσει την εταιρία του υγιή. Έφυγε με σκοπό να μας εκπλήξει, αλλά απέτυχε με το NEXT. Ίσως ήταν πολύ μπροστά, κι οι εποχές ανώριμες. Ακόμη και ο iMac, μετά την επιστροφή του στην Apple, ήταν πιστεύω αποτυχία σε σχέση με την επιτυχία και την αναγνωρισιμότητα που έχει πετύχει τώρα η Apple. Αναμφισβήτητα ο Jobs έδωσε πολλά στην Πληροφορική. Τα προϊόντα του επαναπροσδιορίζουν το μέλλον της Πληροφορικής. Για να το πραγματοποιήσει αυτό βέβαια έκανε κάποιες μελετημένες υποχωρήσεις. Απλά να υπενθυμίσω ότι στην καρδιά των Mac χτυπά πλέον ένα ρολόι Intel. Αυτό από μόνο του πρέπει να κάνει τα Apple fan boys να σιωπήσουν για λίγο.

Η δικιά μου γνώμη περισσότερο συμβαδίζει με την άποψη ότι ο Jobs σύνδεσε τεχνολογίες που υπήρχαν προ πολλού, η κυκλοφορούσαν στον ερευνητικό τομέα. Εμπνεύστηκε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε. Σήμερα (όπως και πολύ παλιά, με τον πρώτο Apple][ και φυσικά το Mac) τον βασικό ρόλο διαδραμάτισαν ο συνδυασμός του λογισμικού (software) με το σωστό υλικό (hardware). Tο iOS, τα gestures, γενικά όλο το sense που έμαθε στον χρήστη τον νέο επαναστατικό τρόπο χρήσης της συσκευής. Το Interface, ο τρόπος επικοινωνίας με τον άνθρωπο ήταν και είναι κρίσιμος παράγοντας.

Βέβαια η Apple, ο Jobs, το iOS δεν είναι κάτι μαγικό. Η επιτυχία Το iOS και το Leopard δεν με κέρδισαν αν και τους έδωσα ευκαιρίες. Πριν αποφασίσω σχετικά με το Galaxy SII, έζησα μια ολόκληρη μέρα με iphone3 κι άλλη μια με iphone4. Το Galaxy απλά με μάγεψε. Ότι και αν αποφασίσεις να βάλεις δίπλα στο SII μοιάζει πολύ φτωχό και μικρό, τουλάχιστο για τώρα. Σαν την SuperAMOLED plus των 4,3 ιντσών δεν υπάρχει (κάτι θυμίζει αυτό από Super Paradise, Μύκονος).

Το Android δεν έχει ακόμη το πλήθος και την ποιότητα των εφαρμογών του iOS, επίσης παρουσιάζει κάποιες παιδικές ασθένειες. Έχει όμως πίσω του την Google και τον open χαρακτήρα. Αυτό του προσδίδει μεγάλη δυναμικότητα. Εξάλλου, μόνο τις official Google Apps αν χρησιμοποιήσεις δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο. Κάνεις την δουλειά σου, άνετα, γρήγορα, φθηνά. Εδώ που τα λέμε για να μπορέσεις να εκμεταλλευτείς μεγάλο μέρος των iOS Apps πρέπει να “ξηλωθείς” κανονικά και να ασχολείσαι όλη μέρα με το iphone και το ipad σου. Περί ορέξεως…

Ο συμπαθής συντάκτης του Gizmodo απαντά στα σχόλια του άρθρου του κάπως έτσι: “Κλάψτε τώρα droidfanboys, trollboys και να ευχαριστείτε (τον Jobs)”. Ο ίδιος ο Steve Jobs πάντα έτσι αντιδρούσε, αν και δεν δίστασε κάποτε να παραδεχτεί κάνοντας την εξαίρεση: «The PC wars are over. Done. Microsoft won a long time ago.» Δικαιολογώ το Apple fan boy, η στάση του Jobs ήταν πάντα επιθετική, αυτό είναι το στυλ του και είναι σίγουρα επιτυχημένο.

Από την μεριά μου ευχαριστώ τον Jobs για όλη του την προσφορά στην Πληροφορική Επιστήμη. Ήταν ανεκτίμητη. Πιθανόν επίσης, όπως εκείνος “re-invented” την εφεύρεση του Alexander Graham Bell, κάποιοι άλλοι να προσθέσουν κάτι καλύτερο στο μέλλον. Η γνώση και η εξέλιξη είναι συλλογική. Αυτή είναι η δύναμη των ανθρώπων. (Thumbs up, ξέρω…)

Posted under: computer, hardware, mobile, news

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 comments

 • @yooxing – Σε καμία περίπτωση δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Τα PC compatibles συνεχίζουν μια χαρά προς το παρόν και η εγκατεστημένη βάση είναι κοντά 2 δις Η/Υ. Τα Windows μετασχηματίζονται κι αυτά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις φορητές συσκευές. Ποιος θα επικρατήσει δεν με ενδιαφέρει. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ανταγωνισμός ώστε να βλέπουμε καινοτομίες και χαμηλές τιμές.

  @steve – Ο σκοπός μου δεν είναι να χλευάσω το iphone… (το 4 είναι πολύ παλιό για τα δεδομένα των ρυθμών της τεχνολογίας) Οτιδήποτε σημερινό μοιάζει «λίγο» μπροστά στο Galaxy SII. Όταν βγει το 5 και υπάρξει η δυνατότητα θα το κάνουμε.

 • I have to voice my gratitude for your kind-heartedness for men and women that have the need for guidance on in this concern. Your special commitment to getting the message throughout appeared to be exceedingly functional and have made women just like me to realize their desired goals. The warm and helpful instruction can mean much to me and extremely more to my mates. With thanks; from each one of us.

 • Thanks so much for giving everyone remarkably pleasant opportunity to check tips from this web site. It’s always very enjoyable and as well , full of amusement for me and my office peers to search the blog at minimum three times a week to read the fresh issues you have. And lastly, I’m so always fulfilled considering the special creative ideas you serve. Certain 2 areas on this page are essentially the simplest we have ever had.

 • Just wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is just great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 • Thanks , I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I’ve came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive in regards to the source?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *