foxiadis weblog

makdel or foxiadis… an IT geek story!

makdelLabs HDD vs SSD bench day part1 ανάλυση αποτελεσμάτων.

Αρχικά οφείλω να δηλώσω ότι όλο αυτό είναι κάτι σαν παιγνίδι για μένα, αφού είμαι χρόνια καταταγμένος στους fans του hardware των Η/Υ. Παρόλα αυτά σημειώνω εδώ ότι κάτι τέτοιο δεν με οδηγεί σε παράλογες αγορές με υπέρογκες δαπάνες. Αν είσαι «μάγκας» μπορείς να το κάνεις να δουλέψει σωστά και αποδοτικά χωρίς να ξοδεύεις ασυλλόγιστα.

DSC09457 [1600x1200](Θα τον πατήσει κάτω έτσι κι αλλιώς οπότε να μια σχετική φωτό.)

Οι σκληροί δίσκοι είναι το εξάρτημα που εξελίσσεται πολύ αργά σε σχέση με τα υπόλοιπα υποσυστήματα ενός Η/Υ και όπως λέμε αποτελεί το bottleneck του σύγχρονου μηχανήματος. Για τον λόγο αυτό θεωρώ σημαντικό πως πλέον έχει δοθεί μια αξιόλογη λύση στο ζήτημα και του αποδίδω τις ανάλογες τιμές.

Συνήθως στην τεχνολογία των Η/Υ όσο πιο ακριβό εξάρτημα αγοράζεις τόσο χειρότερος είναι ο λόγος τιμή/απόδοση και περισσότερο γρήγορα χάνει την χρηματική του αξία. Σύμφωνα με αυτό αν κάποιος γράφει κείμενα σε κειμενογράφο μπορεί να έχει το ίδιο μηχάνημα για 5-6 χρόνια. Αν κάποιος όμως παίζει παιγνίδια ίσως πρέπει να ξοδεύει (εφόσον μπορεί) ένα σεβαστό ποσό κάθε χρόνο. Παρόλα αυτά το hardware δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός γιατί κυνηγώντας τις απόλυτες επιδόσεις, απλά ποτέ δεν είσαι σίγουρος πόση αξιοπιστία σου απομένει.

Οι πρωταγωνιστές:

Seagate Barracuda ST3500418AS, 500GB, SATA, 16 MB cache, 7200RPM

WD VelociRaptor, 300GB, SATA 3 Gb/s, 16 MB Cache, 10,000 RPM

Intel Postville X25-M 80GB SSDSA2M080G2GC

SAMSUNG MMDOE56G5MXP-0VB 256GB SSD

Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις που έγιναν σας παραθέτω δύο γραφήματα για να πάρετε μια συνοπτική και κατατοπιστική εικόνα. Σας προδιαθέτω όμως σχετικά με το ότι στην πραγματικότητα τα μέτρο-προγράμματα αποδίδουν απλά κάποια νούμερα.

Crystal Disk Bench Graph
Σύμφωνα με το Crystal Disk Bench λοιπόν παρατηρώ τα εξής:

•    Ο Seagate και ο Velociraptor μοιάζουν σχετικά ισάξιοι με μικρό προβάδισμα του Ράπτορα, κάτι που δεν δικαιολογεί με τίποτα την αξία του. Αυτό με κάνει στην πρώτη ματιά να τον ανακηρύξω σαν την πιο αποτυχημένη αγορά που έκανα ποτέ. Όμως η διαφορά τους είναι αρκετά μεγαλύτερη στο 4ΚΒ Read & Write. Αυτό το χαρακτηριστικό τον κάνει να παρουσιάζει παρόμοια με τους SSD συμπεριφορά και τον βοηθά να ξεχωρίζει σαν δίσκος συστήματος από τους απλούς συμβατικούς. Αν με ρωτήσετε για την διαφορά τιμής κρίνω ότι είναι πολλά τα χρήματα για τις διαφορές που παρουσιάζει. Αλλά και πάλι τα GB που δίνει είναι περισσότερα από τους SSD σε ανάλογη τιμή.

•    Οι SSD καθαροί νικητές παντού. Λίγο με προβλημάτισε το Sequential write του Intel, αλλά βλέπω κι ένα εξωπραγματικά υψηλό 4ΚΒ Write, θαύμα! Οι απόλυτα πολλαπλάσιες επιδόσεις τους στην κατηγορία 4ΚΒ Read &Write δίνουν την ονειρική απόκριση όταν φιλοξενούν το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ σας. Κατά προσέγγιση ο Intel θα δώσει μάλλον καλύτερες επιδόσεις στα Windows ή το Linux σας.
HD Tune Graph
Σύμφωνα με το HD Tune παρατηρώ τα εξής:

•    Απογοήτευση εκ πρώτης όψεως με τα εξισωμένα Rates Ραπτορα και Seagate (όχι δεν κατεβαίνει με τίποτα γιατί τα λεφτά είναι τετραπλά+). Καλές τιμές για τους SSD.
•    Άφεση αμαρτιών δίνει στον Velociraptor το μαγικό νουμεράκι που λέγεται Access Time. Σαφές γράφημα από κίτρινες τελείες για τον Ράπτορα και σχεδόν 1/3 (7ms) τις τιμής Access Time που δίνει ο Seagate (20ms). Όσο μικρότερο τόσο καλύτερα. Ευθεία κίτρινη γραμμή (κατά προσέγγιση) για τους SSD με την μαγική τιμή 0,1ms(*).

(*) Για όποιον αναρωτιέται τι κάνει αυτό και γιατί μου αρέσει τόσο: Όταν δουλεύεις στον Η/Υ ανοίγοντας, κλείνοντας εφαρμογές, κάνοντας πολλές καθημερινές εργασίες τότε χρησιμοποιείς πολλά αρχεία ταυτόχρονα. Δεν αναφέρομαι στα 10-20 αρχεία που ίσως χρησιμοποιείς σαν χρήστης αλλά στα χιλιάδες αρχεία που χρειάζεται διαρκώς το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα όσο δουλεύεις. Με ένα access time 0,1 μπορείς να προσπελάσεις 10.000 αρχεία σε ένα δευτερόλεπτο (όχι να τα διαβάσεις απλά να τα βρεις που είναι). Με ένα access time 20ms δύνασαι να προσπελάσεις 50 αρχεία σε ένα δευτερόλεπτο. Το έκανα όσο πιο σαφές μπορώ.

Προσωπικά έχω βιώσει μια απίστευτη, τρομακτική θα έλεγα διαφοροποίηση της συμπεριφοράς του Laptop μου, μετά την αναβάθμισή του με ssd. Κάτι που δεν περιγράφεται με νούμερα. Να σημειώσω ότι οι μετρήσεις που αφορούν τον SAMSUNG MMDOE56G5MXP-0VB 256GB SSD έχουν γίνει στο λάπτοπ μου, σαφώς υποδεέστερο μηχάνημα απ ότι το AMD-ATI της δοκιμής των υπόλοιπων. Αυτό βέβαια μόνο να τον αδικεί μπορεί.

Τόσα χρόνια έχω δει, χρησιμοποιήσει, εργαστεί, επισκευάσει και αναβαθμίσει πολλούς Η/Υ δικούς μου κι ακόμη περισσότερους ξένους αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την αίσθηση που μου έδωσε η τεχνολογία ssd. Θα πρότεινα ακόμη και σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν παλιούς Η/Υ 3-4 χρονών να δοκίμαζαν κάτι τέτοιο. Το σύστημα απογειώνεται, γίνεται αστραπιαίο. Επίσης θα ξεκαθαρίσω ότι ένα Solid State Drive μακροσκοπικά είναι αυτό που έλειπε για την αναβάθμιση της συμπεριφοράς ενός επαγγελματικού συστήματος που έχει μεγάλη σχέση με το σύστημα αρχείων. Σχεδόν όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα με servers & workstations το χρειάζονται. Όμως σε κάποιον gamer πέρα από βελτιωμένες επιδώσεις στο φόρτωμα του παιγνιδιού δεν προσφέρει κάτι άλλο. Εκεί χρειάζονται δυνατές κάρτες γραφικών, κορυφαίες μνήμες, και κεντρικός επεξεργαστής.

My SSD rocks, that’s final.
(Θέλει κανείς Velociraptor; Πωλείται.)

Υ.Γ. Έρχεται και σχολιασμός για την θερμική συμπεριφορά του H/Y της δοκιμής και τον έρωτα του Ερνέστο με τις μοντίφες, τις ψήκτρες και τους ανεμιστήρες.

Posted under: hardware, makdel

Tagged as: , , , , , , , , ,

3 comments

  • Kαταπληκτικά τα άρθρα και οι δοκιμές σου για τους ssd. Κάπου αλλού διάβασα ότι πιθανόν τα θεωρητικά (με μετροπρογράμματα) νούμερα να είναι πολύ εντυπωσιάκα, αλλά στην πραγματικότητα (καθημερινές εργασίες) οι διαφορές είναι πιο μικρές. Θα ήθελα την γνώμη σου και την εμπειρία σου από την χρήση καθημερινών εργασιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *