foxiadis weblog

makdel or foxiadis… an IT geek story!

CUDA & BOINC = τρελαμένο χόμπι.

Ένας Η/Υ είναι πάντα ενεργός εδώ… Μην σου πω και δυο. Φυσικά μπορούν να μειώνουν ανάλογα με την λειτουργία τους την κατανάλωση ενέργειας για να «σώσουν τον πλανήτη». Αλλά μερικές φορές πρέπει να καταναλώσουμε λίγο περισσότερο ρεύμα ώστε να προωθήσουμε σκοπούς που μας κάνουν αυτό που είμαστε. Πρέπει να προβληματιστούμε, να ερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε κι έτσι να ελπίζουμε ότι αυτό θα κάνει τον κόσμο μας ακόμα καλύτερο καθώς οι σκιές μακραίνουν και η απεραντοσύνη του μακρόκοσμου και του μικρόκοσμου δείχνει όλο και πιο πολύ πόσο λίγο ζούμε.

nvidiaboinc

CUDA: Αρχιτεκτονική παράλληλης επεξεργασίας δεδομένων υλοποιημένη από την NVIDIA με σκοπό την εκμετάλλευση των πανίσχυρων πλέον GPU που δίνουν ψυχή στις κάρτες γραφικών που χρησιμοποιούμε κυρίως για gaming. Με την αρχιτεκτονική CUDA η δύναμη που κρύβεται μέσα στην GPU και πολλές φορές είναι περισσότερη από την ισχύ της CPU, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για απαιτητικούς υπολογισμούς.

BOINC: Είναι μια πλατφόρμα λογισμικού ανοικτού κώδικα (ελεύθερο προς χρήση από τον οποιονδήποτε) που αναπτύχθηκε στο πανεπιστήμιο Berkeley για να προσφέρει εθελοντική προσφορά υπολογιστικής ισχύος σε ερευνητικά προγράμματα που απαιτούν απίστευτα πολύπλοκους υπολογισμούς.

Εγκαθιστώντας το BOINC στον H/Y μας μπορούμε να συμμετέχουμε σε ερευνητικά επιστημονικά προγράμματα που χρειάζονται τεράστια υπολογιστική ισχύ για να βγάλουν κάποια αποτελέσματα. Με λίγα λόγια δημιουργούμε ένα τεράστιο super computer που αποτελείται από πολλούς Η/Υ που επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω Διαδικτύου. Ανταλλάσουν δεδομένα και παράγουν αποτελέσματα πληροφορίας χρήσιμα για τους επιστήμονες των ερευνητικών προγραμμάτων.

Όσο πιο βαθιά μπαίνουμε στην έρευνα μέσω της εξέλιξης των επιστημών σήμερα, τόσο οι απίστευτα γρήγοροι, σύγχρονοι Η/Υ μοιάζουν ανίσχυροι να αναλύσουν τα σύγχρονα μοντέλα εξισώσεων των μαθηματικών υπολογισμών που απαιτούνται. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Με CUDA ή χωρίς ακόμα και ο πιο ταπεινός Η/Υ είναι ευπρόσδεκτος στο BOINC.

Εδώ και αρκετά χρόνια παίρνω μέρος σε ένα πρόγραμμα του BOINC. Το SETI (έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη) που με βάση την λογική είναι από τα πιο «άχρηστα». Βέβαια εγώ και πολλοί άλλοι δεν το βλέπουμε έτσι. Το διάστημα είναι μάλλον ο τόπος από τον οποίο προερχόμαστε και ο τόπος στον οποίο θα καταλήξουμε (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) αν καταλαβαίνεται τι εννοώ.

Στην πρόσφατη αναβάθμιση των συστημάτων μου εγκατέστησα το BOINC σε Η/Υ με μια nVidia 9800GT. Το BOINC χάρηκε πάρα πολύ και δήλωσε ότι θα του χρησιμεύσουν πολύ 64GFlops παραπάνω.

Υποπτεύομαι όμως ότι κάτι δεν πάει και τόσο καλά, μιας και γενικά τα στατιστικά του Η/Υ δεν φαίνεται να έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ όταν τσεκάρω στον manager βλέπω ένα ποσοστό ολοκλήρωσης στην cuda job (π.χ. 9,450%) που δεν μεταβάλλεται καθόλου και δίπλα «Waiting to run», το οποίο λύνεται αν αναγκάσουμε την GPU να δουλεύει συνεχώς.

Δεν έχω προς το παρόν μετρήσει αν και πόσες τέτοιες jobs τελειώνουν και αποστέλλονται. Λογικά θα πρέπει να παρουσιάσει μια αισθητή βελτίωση στις επιδόσεις. Μέσα στο boinc project μιλάνε για διπλάσιες έως και δεκαπλάσιες επιδόσεις. Υποτίθεται ότι έβγαλα τον τετρα-πύρινο για έναν δυ-πύρινο με περισσότερα GHz και μια καλή κάρτα γραφικών για να παίζω λίγάκι. Φυσικά ελπίζω και σε αύξηση επιδόσεων στο BOINC. Θα δούμε.

Α, και για να μην τεμπελιάζει η GPU όταν κάνουμε απλές δουλειές στον Η/Υ (Waiting to run), πάμε Advanced – Preferences – Use GPU while computer is in use. Αν όμως θέλουμε να παίξουμε παιγνίδι ή να δούμε Hi Definition video καλό θα ήταν να σταματάτε το Boinc.

Εν τω μεταξύ ακόμα δεν έμαθε το BOINC να δίνει προτεραιότητα στα jobs με πιο «σφικτή» προθεσμία αναφοράς; Δεν έχω ψάξει τι γίνεται σε αυτό το επίπεδο.

http://boincstats.com/stats/user_stats.php?pr=sah&st=0&co=Greece

http://boincstats.com/stats/user_graph.php?pr=sah&id=7923281

makdel seti stats

Posted under: computer, hardware, makdel, software

Tagged as: , , , , ,

3 comments

  • φοβερό το άρθρο σου. μου άναψες φωτιές… μάλλον θα μπω κι εγω. ίσως όχι στο seti αλλά σε κάποιο από τα project του boinc. περιμένω περισσότερες λεπτομέριες αν το cuda δουλευει σωστα. έχω κι εγω μια 9800GT που κάθεται πολλές ώρες τις ημέρας.

  • πολύ ενδιαφέρον το πρότζεκτ της μποινκ, τι άλλη έρευνα έχει εκτός από τους εξωγήινους;

  • δεν κατάλαβα τπτ απ’ όσα λές. πρέπει να είμαι πολύ άσχετος, έτσι; Αλλά φαίνεται πολύ ωραίο όλο αυτό με την συμετοχή στα πειράματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *