foxiadis weblog

makdel or foxiadis… an IT geek story!

Ολοκληρωμένες επώνυμες και ποιοτικές λύσεις σε hardware

Τα τελευταία δύο χρόνια βλέπω πολλές προσπάθειες στον χώρο κατασκευής των PC desktop & laptop που θα τις χαρακτήριζα πολύ ενδιαφέρουσες. Με λίγα λόγια υπάρχουν ολοκληρωμένα συστήματα Η/Υ σε φορητή ή όχι μορφή με πολύ συμπαγή και συμμαζεμένη μορφή.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των προσπαθειών από τους κατασκευαστές μπορούν να συνοψιστούν στα εξής με βάση την τάση της αγοράς/ζήτησης για πιο γρήγορα και φθηνότερα πληροφοριακά συστήματα:

Συσκευές με Επώνυμο και Όνομα (Κατασκευαστής – Μοντέλο)
Ποιότητα κατασκευής με έμφαση στον όμορφο κι εργονομικό σχεδιασμό.
Ολοκληρωμένα μοντέλα σε συνδυασμούς υλικού (hardware) για κατηγοριοποιημένη χρήση ανά χώρους, είδη εργασίας.
Κούρσα ανταγωνισμού (κλασσικά) για την τεχνολογική καινοτομία – κορυφή επιδόσεων ανάλογα την κατηγορία μοντέλου.
Η επεκτασιμότητα περιορίζεται και δίνονται συγκεκριμένες μόνο δυνατότητες αναβάθμισης. Αυτές που θεωρούνται περισσότερο σημαντικές ή αν θέλετε στατιστικά πιθανές.

Επιτέλους λοιπόν να υποθέσω ότι φεύγουμε από την άσχημη και κοφτερή λαμαρίνα, κονσερβοκούτι, midi tower χάλια ποιότητας που τόσο έχει κυριεύσει την ζωή μας τα τελευταία 15 τουλάχιστο χρόνια;
Μήπως έτσι θυσιάζουμε τελικά την αναβαθμισημότητα… Ναι, ή Όχι;

Η προσωπική μου πείρα λέει ότι τελικά μόνο οι τρελοί hardcore κομπιουτεράδες που έτσι κι αλλιώς ξέρουν τι χρειάζονται και σφάζονται μόνοι τους με τις λαμαρίνες για μόντες ή για βάλε μνήμη, βγάλε VGA, κούμπωσε άλλον ένα 500GB επάνω, κλπ… χρειάζονται την πλήρη επεκτασιμότητα. Τελικά για ποια επεκτασιμότητα μιλάμε;

Είναι μύθος: Στην πραγματικότητα ένας κύκλος συμβατής τεχνολογίας στον πληροφοριακό εξοπλισμό δεν διαρκεί περισσότερο από 3 χρόνια. Μετά από αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν μπορείς να αναβαθμίσεις παρά μόνο ελάχιστα μεν, σημαντικά δε κομμάτια του συστήματος. Διαφορετικά (αν ας’ πούμε θέλεις καινούριο επεξεργαστή) κρατάς μόνο την λαμαρίνα και το DVD σου. Αστείο δεν είναι; Όμως ακριβώς αυτό γίνεται στα laptop και στα ολοκληρωμένα συστήματα που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν πρόσφατα. Στα πρότυπα της Apple φυσικά, πρώτης διδάξασας, που πλήρωσε άσχημο τίμημα όταν οι tech εποχές ήταν ακόμα νωπές και τα συστήματα πολύ ακριβά.

Σήμερα για έναν επαγγελματία που με τον Η/Υ κάνει συγκεκριμένες εργασίες (θεωρητικά το 50% των πωλήσεων) μετά την κατάλληλη επιλογή συστημάτων μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη αντικατάσταση του υλικού του κάθε 5-8 περίπου χρόνια αφού είναι οικονομικά πιο αποδοτικό εφόσον έτσι κι αλλιώς κάνει την δουλεία του.

Μερικά παραδείγματα αυτών των τάσεων είδατε στις φωτογραφίες.

Φυσικά περιλαμβάνεται η σειρά του πολύ πετυχημένου MSI Wind που κάνει τρελές πωλήσεις περίπου ένα χρόνο τώρα κι έχει δημιουργήσει ολόκληρο στρατό από κλώνους.

Το πολύ αναμενόμενο MSI – X-Slim 320 (θέλω να γίνω Mac Book Air και να με αγαπάτε περισσότερο λόγω τιμής) με πολύ σύγχρονα τεχνολογικά χαρακτηριστικά όπως:
Επεξεργαστής Intel Menlow Z530, 1.6GHz,3W
13.4inch LED 1366 × 768 οθόνη
Intel Poulsbo US15W chipset
DDR2,2GB μνήμη
SSD Hard Drive
802.11a/b/g/n & 3.5G δικτύωση
USB × 3、ExpressCard × 1
Μπαταρία 8 Cell με αυτονομία 10ωρών
Βάρος στα 1.3 κιλά και σιλουέτα θανατερή.

Φυσικά οι σειρές από desktop της αγαπημένης ASUS με τα Eee Top ET1602 & ET1603 (με καλή κάρτα γραφικών για τα πιτσιρίκια) και τα υπέροχα laptop EeePC

Τελευταία αλλά όχι μικρότερης σημασίας η αγαπημένη μου Shuttle η οποία χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό παρουσίασε καιρό πριν τα υπέροχα XPCs που συνδυάζουν μικρό μέγεθος, όμορφο σχεδιασμό, ποιότητα κατασκευής, μεγάλη επεκτασιμότητα και πολύ καλές επιδόσεις.

Μην ξεχνάμε βέβαια την Apple η οποία είχε από τα γεννοφάσκια της όλο αυτό το concept σαν αρχή της και όσοι πιστοί απλά έχουν την λύση τους «αιώνες» πριν τους PC fans.

Από τις ολοκληρωμένες, πανάκριβες και ποιοτικές λύσεις επώνυμων κατασκευαστών 20 χρόνια πριν, περάσαμε στα τσίγκινα και φθηνά κλώνο πι-σια με τα οποία ευτυχώς κάναμε την δουλειά μας χωρίς να πληρώνουμε μια περιουσία αν και κόβαμε δάκτυλα, ενώ τώρα πλέον είναι τόσο φθηνή η τεχνολογία που απλά το πετάς (το περιβάλλον ο-Ε-ο;) για να πάρεις κάτι πιο όμορφο, γρήγορο, λειτουργικό. Μου αρέσει όλο αυτό. Εσάς;

Posted under: gadget, hardware

Tagged as: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *